Τετάρτη 25 Ιουνίου 2008

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΡΑ ΑΡΧΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΚΑΙΩΝΕΤΑΙ


ΒΡΕΙΤΕ ΤΡΥΠΑ ΒΑΘΕΙΑ ΝΑ ΚΡΥΦΤΕΙΤE ΕΛΕEΙΝΟΙ. ΟΙ ΙΠΠΟΤΕΣ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΚΕΦΑΛΙΑ. ΤΑ ΒΡΩΜΙΚΑ ΛΕΦΤΑ ΠΟΥ ΚΕΡΔΙΣΑΤΕ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΣΑΣ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ. ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΤΕ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΝΑ ΑΝΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟ ΖΩΟ ΠΟΥ ΣΤΕΙΛΑΤΕ ΣΤΟΝ ΟΛΕΘΡΟ. ΟΛΟΙ ΣΑΣ !!! ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ.

Σάββατο 21 Ιουνίου 2008

ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΙΣ ΖΩΩΝ

ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ-ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ

ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΜΑΖΙ ΣΑΣ, ΣΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ :

• ΣΥΡΙΓΓΕΣ 2,5 ml και 5 ml

• ΕΝΕΡΓΟ ΑΝΘΡΑΚΑ (ΚΑΡΒΟΥΝΑΚΙ). Πωλειται στο φαρμακειο σε μορφη καψουλας που την ανοίγετε και το περιεχόμενο το διαλύεται σε λίγο νερό. Με τη μεγάλη σύριγγα ρίχνετε το διάλυμα στο στόμα του ζώου. Για κάθε ζώο χρειάζονται 4-5 κάψουλες.

• ΕΜΕΤΙΚΟ ΣΙΡΟΠΙ Ή ΕΝΕΣΙΜΕΣ ΑΜΠΟΥΛΕΣ.
Πωλούνται στα φαρμακεία. Αν δεν έχετε τέτοια εμετικά δοκιμάστε αλάτι ή σόδα σε χλιαρό νερό. Ρίχνετε με σύριγγα όσο περισσότερο από το διάλυμα στο στόμα του ζώου μέχρι να κάνει εμετό.

• ΕΝΕΣΙΜΟ ΔΙΑΛΥΜΑ ΚΟΡΤΙΖΟΝΗΣ : SOLU CORTEF 500 mg . Πωλείται στα φαρμακεία. Σπάτε τη γυάλινη αμπούλα με τη βοήθεια ενός χαρτιού ή πανιού για να μη κοπείτε.. Τραβάτε με τη σύριγγα τον υγρό διαλύτη από τη γυάλινη αμπούλα και το ρίχνεται μέσα στην αμπούλα με τη σκόνη. Το κουνάτε λίγο για να διαλυθεί. Το τραβάτε στη σύριγγα, αφαιρείτε τον αέρα και κάνετε ενδομυϊκή ένεση στο μπούτι του ζώου (πάνω φαρδύ μέρος ποδιού). Γρήγορες και αποφασιστικές κινήσεις αν θέλετε να σώσετε το ζώο. Μη διστάζετε. Το ζώο εκείνη τη στιγμή υποφέρει τόσο πολύ που δεν πρόκειται καν να αισθανθεί το τσίμπημα της βελόνας.

• ΑΤΡΟΠΙΝΗ : Πωλείται στα φαρμακεία σε αμπούλες πλαστικές ή γυάλινες. Είναι φτηνό. Προμηθευτείτε τουλάχιστον 10 αμπούλες.

Στη περίπτωση δηλητηρίασης τραβάτε με τη σύριγγα το περιεχόμενο 2-3 αμπουλών Ατροπίνης και κάνετε ενδομυϊκή ένεση, όπως με τη Κορτιζόνη. Αν οι σπασμοί δεν σταματήσουν, μετά μισή ώρα επαναλαμβάνετε με ένεση δύο ακόμη αμπουλών Ατροπίνης. Μη χρησιμοποιείτε περισσότερες αμπούλες ατροπίνης γιατί μπορεί να κάνουν ζημιά στο ζώο.


Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΥΤΗ ΑΦΟΡΑ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ. ΤΟ ΖΩΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΣΠΑΣΜΟΥΣ, ΣΑΛΙΑ, ΤΡΕΜΟΥΛΟ, ΑΣΘΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΠΝΟΗ, ΑΠΩΛΕΙΑ ΚΟΠΡΑΝΩΝ, ΚΩΜΑ.
ΕΙΝΑΙ Ο ΠΙΟ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗΣ. ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΜΕΣΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ. ΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΕΣΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΦΟΥΜΕ ΠΑΡΑΠΑΝΩ, ΦΡΟΝΤΙΣΤΕ ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ ΑΜΕΣΩΣ ΕΝΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟ.



ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΙΣ ΜΕ ΠΟΝΤΙΚΟΦΑΡΜΑΚΟ

Η μόνη άμεση αντιμετώπιση είναι το εμετικό διάλυμα.

Δυστυχώς σε τέτοια περίπτωση αργούν να φανούν τα συμπτώματα τα οποία είναι συνήθως αιμορραγίες από το στόμα, στιγματικές αιμορραγίες από το δέρμα, κυρίως του κεφαλιού, και τον πρωκτό. Μόλις αντιληφθείτε τέτοια συμπτώματα πρέπει να μεταφέρετε το ζώο σε κτηνίατρο. Το αντίδοτο είναι ενέσεις Βιταμίνης Κ.


ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΙΣ ΜΕ ΣΠΑΣΜΕΝΑ ΓΥΑΛΙΑ

Κάνετε ένα διάλυμα νερού με ζάχαρη. Παίρνετε κομματάκια βαμβάκι, τα κάνετε μπαλίτσες, τα βρέχεται λίγο στο διάλυμα και τα βάζετε στο στόμα του ζώου κλείνοντας του ταυτόχρονα το στόμα μέχρι να τα καταπιεί. Χρειάζεται υπομονή. Οσο περισσότερο βαμβάκι καταπιεί το ζώο τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχει να σωθεί.

Δευτέρα 16 Ιουνίου 2008

PET ANIMAL TRAFFICKING

Σκανδαλώδης εμπορική εκμετάλλευση αδέσποτων ζώων

Η κερδοσκοπία και η ανθρώπινη υπέρμετρη απληστία κακοποιεί με αλματώδη βήματα τη φύση και το περιβάλλον μας καθημερινά. Η σκανδαλώδης εμπορική εκμετάλλευση έχει, δυστυχώς, απλώσει τα πλοκάμια της ακόμη και στον τομέα προστασίας των αδέσποτων ζώων, κάτι που φυσικά δεν αρμόζει σε μια ευνομούμενη, σύγχρονη, πολιτισμένη ευρωπαϊκή χώρα. Αμέτρητες είναι καθημερινά οι καταγγελίες των πολιτών για την εξαθλίωση, κακοποίηση και θανάτωση των «υπό προστασία αδέσποτων κατοικιδίων ζώων», σε ειδικά ζωοφιλικά κέντρα. Κάποια από αυτά ξεφύτρωσαν ως μανιτάρια, αντλώντας τις αδρές επιδοτήσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για «την προστασία και την καλή μεταχείριση των ζώων». Οι Έλληνες πολίτες αναρωτιούνται γιατί δε γίνεται ο απαιτούμενος έλεγχος για την τήρηση των συνθηκών καλής μεταχείρισης των αδέσποτων υπό φιλοξενία. Εκτός του Δήμου της Αθήνας, που ξεκίνησε τα προγράμματα αυτά - εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα και βάσει του Νόμου 3170/2003 που ψηφίστηκε στη χώρα μας για την προστασία των ζώων – κάποιοι Δήμοι μεριμνούν για την τήρηση των προδιαγραφών του Νόμου και κάποιοι απλώς… σφυρίζουν αδιάφορα στις παρανομίες.
Η περίπτωση του Δήμου Γλυφάδας
Έντονες ήταν, λοιπόν, τελευταία οι καταγγελίες ζωόφιλων πολιτών για το Δήμο Γλυφάδας, ο οποίος συνεργάζεται με τον κ. Κυριάκο Αβραμίδη, που διατηρεί από το 2003 ξενώνα περισυλλογής και διαμονής αδέσποτων κυρίως σκύλων στο Σχηματάρι Αττικής. Η περίπτωση ερευνήθηκε και προκύπτει πως το 2004, χρονιά διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα, όταν η τότε δήμαρχος Αθηναίων, Ντόρα Μπακογιάννη, αναζητούσε καταφύγια φιλοξενίας αδέσποτων με τη συνδρομή και τη στήριξη του Δήμου, έκρινε, μεταξύ άλλων, πως ο χώρος του κ. Αβραμίδη δεν ήταν κατάλληλος για τη σωστή και υγιεινή περίθαλψη των ζώων. Πώς στη συνέχεια, ο εν λόγω ιδιοκτήτης κυνοκομείου (παλαιότερα χοιροστασίου) κατάφερε να συνάπτει διαρκώς συμβάσεις με τον Δήμο Γλυφάδας ως σήμερα και να επιδοτείται, μέσω του διαγωνισμού της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής, ενώ διατηρεί εξωτερικά πανσιόν ζώων ως «βιτρίνα» και χώρο περισυλλογής και σίτισης αδέσποτων σκύλων, η εικόνα των οποίων είναι τουλάχιστον άθλια; Τα σκυλιά είναι σκελετωμένα, βρώμικα και, φυσικά, πεθαίνουν ανεξέλεγκτα…
Γίνονται οι έλεγχοι από τις αρμόδιες αρχές ;
Ποιος ελέγχει τις συνθήκες υγείας, σίτισης και καλής μεταχείρισης των ζώων σε παρόμοιους χώρους; Ποιος ελέγχει τις συνθήκες στείρωσης και εμβολιασμού τους ή μυστηριώδους εξαφάνισης τους; Και, τελικά, αρκούν οι τεχνικές στοιχειώδεις προδιαγραφές, έστω και ενός ενδιαφερόμενου για τους όρους του διαγωνισμού - με μια τυπική «άδεια» - και όχι η ουσία χρήσης των χώρων και ο τρόπος φιλοξενίας και περίθαλψης των αδέσποτων; Μήπως οι αρμόδιες αρχές και οι φορείς πρέπει να αναζητήσουν, να ερευνήσουν και να στηρίξουν κάποιους που ουσιαστικά περιθάλπτουν τα ζώα, ενώ «κολλάνε» σε γραφειοκρατικές διαδικασίες για τις άδειες και τους διαγωνισμούς; Κάτι ανάλογο γίνεται και σε κάποιος άλλους δήμους, με υπό έρευνα έντονες καταγγελίες, προς το παρόν, για τον Δήμο Σαλαμίνας...
Η εφαρμογή του Νόμου 3170/2003
Για την ιστορία, ο νόμος 3170 ΦΕΚ 191/Α/29.7.2003 ορίζει, μεταξύ άλλων, (άρθρο3) ο έμπορος ζώων να :
*έχει άδεια από την Κτηνιατρική και Νομαρχιακή Υπηρεσία εκτροφής και αναπαραγωγής σκύλων.
*φυλάσσει τους σκύλους σε κατάλληλους χώρους, με συγκεκριμένες προδιαγραφές για τις διαστάσεις, τον αριθμό των σκύλων, τη θερμοκρασία, το φωτισμό, το αερισμό, την καθαριότητα, την πυροπροστασία, τη τροφή, την άσκηση, την υγεία τους.
*λαμβάνει μέτρα για την περίπτωση πυρκαγιάς ή άλλων φυσικών κινδύνων.
*είναι έτοιμος για κάθε έλεγχο από αρμόδια αρχή.
*μην πουλάει ζώα μικρότερα των 7 εβδομάδων.
Επίσης, ο νόμος ορίζει , ότι οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Δήμοι και Κοινότητες) είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόζουν πρόγραμμα φροντίδας των αδέσποτων της περιοχής τους σε συνεργασία με τα τοπικά φιλοζωϊκά σωματεία, να τα φιλοξενούν στα καταφύγια ζώων συντροφιάς της περιοχής τους και να οργανώνουν προγράμματα φιλοξενίας και υιοθεσίας.
Λαθραία διακίνηση αδέσποτων στο εξωτερικό
Να αναφέρουμε δε το τραγικό γεγονός της αθρόας μεταφοράς αδέσποτων και μη, κατοικιδίων (σκύλοι και γάτες κυρίως), που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, από την Ελλάδα προς το εξωτερικό, δήθεν για υιοθεσία… Οι εκτιμήσεις περί του αριθμού καταγράφουν από 8.000 μέχρι και 150.000 αδέσποτα ζώα ετησίως! Ας θυμηθούμε τη μεταφορά αδέσποτων που εμποδίστηκε στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος το 2004, ας θυμηθούμε την κατάσχεση 39 σκυλιών (που είχαν φορτωθεί στην Κέρκυρα) στην Πάδοβα της Ιταλίας τον Απρίλιο του 2006, ας θυμηθούμε το 2007, με τον εντοπισμό δύο φορτηγών (που είχαν ξεκινήσει από την Κέρκυρα) στην Ανκόνα της Ιταλίας, με προορισμό τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε αυτή την περίπτωση, ο μεταφορέας στην αρχή δήλωσε ότι μεταφέρει 45 σκύλους στις νέες τους οικογένειες, αλλά βρέθηκαν 102 σκύλοι (μεταξύ τους και αρκετά κουτάβια), οι οποίοι μεταφέρονταν σε άθλιες συνθήκες, ανάμεσα σε άλογα, με ελλιπή συνοδευτικά έγγραφα και κατασχέθηκαν από την ιταλική αστυνομία. Αυτό, φυσικά συνεχίζεται και τα ζώα οδεύουν προς εξαφάνιση για… γούνες , καλλυντικά ή για πειραματόζωα… Σε κάποια pet shops, τι γίνονται τα ζώα που έρχονται νόμιμα ή παράνομα από το εξωτερικό και δεν πωλούνται τελικά; Η προστασία των ανθρώπων δεν αναιρεί την προστασία των ζώων, που συμβιώνουν μαζί τους στα αστικά κέντρα, με συνθήκες δύσκολες και αντίξοες. Η ζωοφιλία δεν είναι χόμπυ, ούτε μόδα… Πρόκειται για έμψυχα όντα. Είναι ανθρωπιά!

απο το zougla.gr/news 14.06.2008