ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ-ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΜΑΖΙ ΣΑΣ, ΣΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ :
• ΣΥΡΙΓΓΕΣ 2,5 ml και 5 ml
• ΕΝΕΡΓΟ ΑΝΘΡΑΚΑ (ΚΑΡΒΟΥΝΑΚΙ). Πωλειται στο φαρμακειο σε μορφη καψουλας που την ανοίγετε και το περιεχόμενο το διαλύεται σε λίγο νερό. Με τη μεγάλη σύριγγα ρίχνετε το διάλυμα στο στόμα του ζώου. Για κάθε ζώο χρειάζονται 4-5 κάψουλες.
• ΕΜΕΤΙΚΟ ΣΙΡΟΠΙ Ή ΕΝΕΣΙΜΕΣ ΑΜΠΟΥΛΕΣ.
Πωλούνται στα φαρμακεία. Αν δεν έχετε τέτοια εμετικά δοκιμάστε αλάτι ή σόδα σε χλιαρό νερό. Ρίχνετε με σύριγγα όσο περισσότερο από το διάλυμα στο στόμα του ζώου μέχρι να κάνει εμετό.
• ΕΝΕΣΙΜΟ ΔΙΑΛΥΜΑ ΚΟΡΤΙΖΟΝΗΣ : SOLU CORTEF 500 mg . Πωλείται στα φαρμακεία. Σπάτε τη γυάλινη αμπούλα με τη βοήθεια ενός χαρτιού ή πανιού για να μη κοπείτε.. Τραβάτε με τη σύριγγα τον υγρό διαλύτη από τη γυάλινη αμπούλα και το ρίχνεται μέσα στην αμπούλα με τη σκόνη. Το κουνάτε λίγο για να διαλυθεί. Το τραβάτε στη σύριγγα, αφαιρείτε τον αέρα και κάνετε ενδομυϊκή ένεση στο μπούτι του ζώου (πάνω φαρδύ μέρος ποδιού). Γρήγορες και αποφασιστικές κινήσεις αν θέλετε να σώσετε το ζώο. Μη διστάζετε. Το ζώο εκείνη τη στιγμή υποφέρει τόσο πολύ που δεν πρόκειται καν να αισθανθεί το τσίμπημα της βελόνας.
• ΑΤΡΟΠΙΝΗ : Πωλείται στα φαρμακεία σε αμπούλες πλαστικές ή γυάλινες. Είναι φτηνό. Προμηθευτείτε τουλάχιστον 10 αμπούλες.
Στη περίπτωση δηλητηρίασης τραβάτε με τη σύριγγα το περιεχόμενο 2-3 αμπουλών Ατροπίνης και κάνετε ενδομυϊκή ένεση, όπως με τη Κορτιζόνη. Αν οι σπασμοί δεν σταματήσουν, μετά μισή ώρα επαναλαμβάνετε με ένεση δύο ακόμη αμπουλών Ατροπίνης. Μη χρησιμοποιείτε περισσότερες αμπούλες ατροπίνης γιατί μπορεί να κάνουν ζημιά στο ζώο.
Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΥΤΗ ΑΦΟΡΑ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ. ΤΟ ΖΩΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΣΠΑΣΜΟΥΣ, ΣΑΛΙΑ, ΤΡΕΜΟΥΛΟ, ΑΣΘΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΠΝΟΗ, ΑΠΩΛΕΙΑ ΚΟΠΡΑΝΩΝ, ΚΩΜΑ.
ΕΙΝΑΙ Ο ΠΙΟ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗΣ. ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΜΕΣΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ. ΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΕΣΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΦΟΥΜΕ ΠΑΡΑΠΑΝΩ, ΦΡΟΝΤΙΣΤΕ ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ ΑΜΕΣΩΣ ΕΝΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟ.
ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΙΣ ΜΕ ΠΟΝΤΙΚΟΦΑΡΜΑΚΟ
Η μόνη άμεση αντιμετώπιση είναι το εμετικό διάλυμα.
Δυστυχώς σε τέτοια περίπτωση αργούν να φανούν τα συμπτώματα τα οποία είναι συνήθως αιμορραγίες από το στόμα, στιγματικές αιμορραγίες από το δέρμα, κυρίως του κεφαλιού, και τον πρωκτό. Μόλις αντιληφθείτε τέτοια συμπτώματα πρέπει να μεταφέρετε το ζώο σε κτηνίατρο. Το αντίδοτο είναι ενέσεις Βιταμίνης Κ.
ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΙΣ ΜΕ ΣΠΑΣΜΕΝΑ ΓΥΑΛΙΑ
Κάνετε ένα διάλυμα νερού με ζάχαρη. Παίρνετε κομματάκια βαμβάκι, τα κάνετε μπαλίτσες, τα βρέχεται λίγο στο διάλυμα και τα βάζετε στο στόμα του ζώου κλείνοντας του ταυτόχρονα το στόμα μέχρι να τα καταπιεί. Χρειάζεται υπομονή. Οσο περισσότερο βαμβάκι καταπιεί το ζώο τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχει να σωθεί.
5 σχόλια:
Η ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ΤΗΝ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΒΡΗΚΑΝ ΤΡΑΓΙΚΟ ΘΑΝΑΤΟ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΖΩΑ(ΣΚΥΛΙΑ,ΓΑΤΙΑ).
ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 4/07/08,ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 5/7 ΚΑΙ 6/7/08 ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΤΟΥ ΦΙΛΟΠΠΑΠΟΥ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕ ΤΑ ΠΕΤΡΙΝΑ ΣΠΙΤΙΑ ΒΡΗΚΑΝ ΦΡΙΚΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΖΩΑ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΟΠΩΣ 7 ΓΑΤΕΣ,ΣΚΥΛΙΑ.ΚΑΠΟΙΑ ΤΥΧΕΡΑ ΣΩΘΗΚΑΝ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΙΓΜΗ.Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ΤΗΝ ΚΤΗΝΩΔΙΑ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ.ΟΠΟΙΟΣ ΚΑΤΑΦΕΥΓΕΙ ΣΤΗΝ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΩΝΤΝΩΣΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΝΘΡΩΠΟΣ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ ΠΟΥ ΠΡΟΟΡΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΣΑΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΟ ΦΡΙΚΤΟ ΤΟΥΣ ΘΑΝΑΤΟ ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΑΓΚΙΞΕΙ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟ ΕΙΔΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ.Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΕΙ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΟΥ ΟΙ ΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΕΧΟΥΝ ΖΩΑ ΕΑΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΚΑΤΙ ΝΑ ΜΑΣ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΝΑ ΜΗΝ ΞΑΝΑΣΥΒΕΙ.ΕΠΙΣΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΤΑ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ ΠΟΥ ΕΝ ΑΓΝΟΙΑ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕ ΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΣΕ ΣΗΜΕΙΑ ΠΡΟΣΙΤΑ ΣΕ ΖΩΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΙΣΧΥΡΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ.ΕΠΙΣΗΣ ΕΑΝ ΠΕΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΣΑΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΣΥΝΕΡΓΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΑ ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΤΑΙ(ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ,ΡΑΝΤΙΣΜΑ Π.Χ.ΣΤΑ ΓΚΑΖΟΝ)
ΕΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΕΠΟΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΞΗΣ:
ΣΤΟ 2103421320 Κ.ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΟΥ ΚΑΙ ΣΤΟ 2109215091 Κ.ΜΟΔΙΝΟΥ
θα δημοσιευσω ο κειμενο σου αυτο και στο blog μου.ελπιζω να μην σε πειραζει
Χαρά μου είναι. Οσο περισσότεροι μπορούν να αντιμετωπίσουν μονοι τους και άμεσα μια δηλητηρίαση, τόσο περισσότερα ζώα θα σωθούν. Στις περιπτώσεις αυτές κάθε στιγμή είναι πολύτιμη.Μέχρι να μεταφερθεί σε κτηνίατρο το ζώο μπορεί να πεθάνει.
προχθες ειχαμε περιστατικο.τελικα πεθανε.δραμα
Δημοσίευση σχολίου